Menu w gastronomii – jak stworzyć?

Menu to kluczowy element każdej restauracji. Odpowiednio wykonane może stać się świetną wizytówką lokalu, jednocześnie przyciągając wielu klientów. Jednak stworzenie idealnej karty dań, odpowiadającej zarówno gościom restauracji, jak i szefowi kuchni, nie jest wcale zadaniem łatwym. Jak zatem stworzyć menu w gastronomii, aby było czytelne, zachęcające i przede wszystkim smaczne? Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dalszej części teksut lub pod tym linkiem: https://gastro.pl/menu-w-gastronomii//

Odpowiedni wygląd karty dań

Klienci cenią sobie przejrzyste, spójne i konkretne menu. Nikt nie lubi zastanawiać się godzinami, jaki posiłek wybrać, dlatego lista dań nie powinna być za długa. Proponowane potrawy muszą być sprawdzone – nie należy umieszczać na liście wyszukanych specjałów, z którymi kucharz nie do końca sobie radzi. Klienci powinni mieć wybór, należy zatem uwzględnić możliwość zmiany pewnych składników – na przykład dla klientów, którzy są wegetarianami lub nie mogą spożywać niektórych produktów.

Warto dopasować styl karty i dań do ogólnego charakteru restauracji – jest nowoczesna, czy może tradycyjna, regionalna? Posiłki stanowią ważną część całościowego klimatu lokalu, dlatego dobrze jest wziąć to pod uwagę. Kolejną istotną rzeczą jest jakość wykonania karty dań – rozlatująca się w rękach, z wypadającymi stronami karta z pewnością nie zachęci do ponownego odwiedzenia miejsca. Materiały i sposób wykonania karty świadczą o restauracji, są jej wizytówką. Nie należy więc oszczędzać w tej kwestii, lecz postarać się o porządne, rzetelne wykonanie. Estetyczne i solidne menu to bardzo ważny element ogólnej prezentacji lokalu.

Jeżeli restauracja posiada swoją stronę internetową, wspaniałym pomysłem jest zamieszczenie na niej menu. Klienci często szukają ciekawych miejsc przez internet – sprawdzają oferty oraz opinie o lokalu, zanim się do niego udadzą. Jest to powód wystarczający do tego, aby stworzyć internetową kartę dań. Dodatkowo można zamieścić piękne i apetyczne zdjęcia potraw oraz ich krótki opis.

System POS w gastronomii

System POS to po prostu zestaw, na który składa się terminal dotykowy połączony z oprogramowaniem – w tym przypadku gastronomicznym. Do obsługi opisywanego systemu potrzebne są jeszcze sprzęty zewnętrzne, takie jak czytniki lub drukarki fiskalne.

Wykorzystanie tego systemu w punkcie gastronomicznym przynosi wiele korzyści. Umożliwia szybkie przyjmowanie zamówień, na przykład na tablecie, pozwala również na odbieranie ich poprzez ekran w kuchni. Daje także możliwość kontrolowania sytuacji prosto z telefonu. Ułatwia generowanie raportów i gromadzenie baz danych klientów. Generalnie przyspiesza cały proces obsługi klienta i dba o najwyższy jej poziom, gwarantując zadowolenie zarówno gości restauracji, jak i pracowników.

Najważniejsza w systemach do gastronomii jest dokładność w rozliczaniu kosztów. Oprogramowanie POS do restauracji powinno posiadać funkcję liczenia kosztów przeznaczanych na produkty żywnościowe wchodzące w skład potraw, na dania czy też na gotowe produkty. Systemy do gastronomii cechują się odmiennym od pozostałych wyglądem systemu. Na panelu znajdują się elementy takie jak obsługa grup towarowych, obsługa stolików, wybór poszczególnych produktów oraz opcja rejestrowania czasu pracy konkretnych kelnerów.

Oprogramowanie używane w gastronomii, podobnie jak system POS przeznaczony dla sklepu detalicznego, musi korelować z wieloma urządzeniami zewnętrznymi. Są to drukarki fiskalne, drukarki paragonowe, drukarki bonowe oraz wagi elektroniczne i ekrany na kuchnię.

Dobrze wykonane menu i wysoki poziom obsługi to czynniki, które pozytywnie wpływają na ogólną renomę restauracji. Warto więc zadbać o ich jakość, ciesząc się przychylną opinią klientów.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*